Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Érmet szeretnék nyerni a tokiói olimpián! – Interjú Burián Kata úszóval

Tehetséges, ambiciózus, fiatal. Ő Burián Kata, 2x-es Európa-bajnoki bronzérmes úszó, akinek jelenleg csak egy cél lebeg a szeme előtt: Éremmel hazatérni a tokiói olimpiáról! A vele készített interjúban megosztotta velünk az EB-n elért sikerének tényezőit, és azt, hogy milyen tervekkel vág neki Tokiónak.

Gratulálunk a 2. Európa-bajnoki bronzérmedhez. Mennyire volt nehéz számodra, hogy az olimpiai edzőtáborból érkeztél az Európa-Bajnokságra? 

Nehéz volt, mivel nagyon sokáig nem volt nemzetközi verseny, ezért szinte az összes külföldinek ez volt a válogatója -kivéve nekünk -, úgyhogy mi nem úszhattunk csúcsformába, ellenben a versenytársak csúcsformában voltak. 

Csak 2 napom volt otthon az edzőtábor után, ami nagyon kevés idő. Nemcsak fizikailag voltam fáradt, hanem mentálisan is. 2 éve nem volt világversenyem, fel voltam rá készülve, hogy nem lesz egyszerű menet az EB, de engem is meglepett, hogy ennyire nehéz volt… De úgy érzem, hogy minden nehézség ellenére elég jól sikerült abszolválnom a feladatot. 

Volt kitűzött célod az EB-n?

Az volt a célom, hogy mindenképpen dobogóra álljak Budapesten. A nevezési idők alapján sokkal gyengébb mezőny volt, ezért azt gondoltam, hogy sima menet lesz. Úgy mentem oda, hogy igen, én érmet akarok nyerni mindenféleképpen. 

Aztán mire eljött a 200 hát, nagyon sokat javultak az ellenfelek, és hirtelen egy nagyon erős mezőnyben kellett versenyeznem. Ekkor már elgondolkoztam azon, hogy ha esetleg negyedik, vagy ötödik leszek, az is tökéletes felkészülési helyezés. 

De így, hogy 2.08-on belül úsztam, és még érmet is nyertem, és a második hely is csak nagyon kevesen múlott…Amiért mentem, azt megcsináltam, sőt, még többet is…Ez az idő az tényleg nagyon jó és bíztató. 

Most azon dolgoztok, hogy ezt az időt az Olimpiára még jobban lefaragjátok? 

Igen, ez a cél. 

Mikor lesz az Olimpián a Te számod?

Szerencsére 2 számmal jutottam ki az Olimpiára, 100 és 200 háttal. Ennek nagyon örültem, mert tök jó, hogy van egy bemelegítő számom, a fő számom a 200 hát előtt. 

A 200 hát az Olimpia végén lesz, a 100 hát előtte 2-3 nappal. Hozzá vagyok szokva, hogy mindig az utolsó nap van a 200 hát, de fontos, hogy mentálisan is jól bírjam, és ne legyen az, hogy elfáradok mire odaérek. Ezen a pszichológusommal is dolgozunk. 

Most edzőtáborod van, ez napi hány edzést jelent?

Napi 2-3 edzést.

Mennyire fontos Neked, hogy odafigyelj az étkezésedre?

Nagyon odafigyelek az étkezésemre, megvannak a szokásos bevált dolgaim, de odafigyelek arra is, hogy a testem mit kíván, és azt igyekszem meg is adni neki. Nekem leginkább arra kell figyelnem, hogy minél többet tudjak enni, mert elég vékony alkat vagyok, de szerencsére az Úszó Szövetségnek van dietetikusa, aki személyre szabottan összeállítja nekünk az étrendünket.

Miből pótolod azt az energiát, amire az edzéshez és a hatékony regenerációhoz szükséged van?

Leginkább a Nutri8 izotóniás italok, szénhidrát és BCAA kombókat szoktam inni, erőnléti edzések után pedig fehérjét. Ezekkel tökéletesen vissza tudom pótolni a fontos ásványi anyagokat, és az energiát. Mióta ezeket használom, azóta szerencsére nem volt olyan problémám, hogy elfogytam volna, vagy vashiányos lettem volna. Korábban erre sajnos volt példa. 

Milyen Nutri8-as táplálékkiegészítőket viszel magaddal az Olimpiára? 

BCAA-t, fehérjét, 100% Carbohydrate-et, glutamint és izotóniás italt. 

Mondtad, hogy mióta fogyasztod a táplálékkiegészítőket, azóta nem fogysz el edzésen. Volt olyan, még ennek ellenére is, hogy leesett a vércukrod, vagy csökkent a teljesítményed? 

Előfordult, hogy kicsit néha túledzettem magam. Ilyenkor a következő 1-2 napban vissza kellett fognom az edzést, mert tudtam, hogy ez nem attól van, hogy nem eszek rendesen, és nem viszek be elég tápanyagot. 

Ezt a kis testet edzeni sokkal jobban megterhelő, mint férfitársaimnak, akik ugyanazt csinálják edzésen, mint én. Régen beleestem abba a hibába, hogy nem fogtam vissza, és akkor jöttek is a sérülések, húzódások, izomszakadások. De ezekből az esetekből már sokat tanultam.

Milyen célokkal vágsz neki az Olimpiának? Mikor éreznéd magad elégedettnek?

Én is érmet szeretnék nyerni, mint mindenki, és ezért dolgozok minden nap. Vannak rá reális esélyeim, főleg úgy, hogy még azért a formába hozásban rengeteg van. 

De hogyha úgy jövők haza, hogy egyéni csúcsot úszok, és 5. vagy 6. leszek, akkor is teljesen elégedett leszek, mert tudom, hogy mindent megfogok tenni, és az is egy nagyon szép eredmény. 

Jelenleg csak egy cél lebeg a szemem előtt, hogy mindent megteszek azért, hogy egy bronzérmet elhozhassak 200 háton. Erre reális esélyeim vannak, ha sikerül még egy kicsit lefaragni az időmből. 

100 háton is mindent megteszek azért, hogy minél előrébb végezzek. Itt a középdöntő a cél, amire megvan minden esélyem. 

Milyen a hangulat a csapatban?

A hangulat nagyon jó, én vagyok egyedül lány itt a BVSC-ben. de szeretek a fiúcsapattal edzeni. Rengeteget segítenek a csapattársak, és az edzőm is, húznak előre minden edzésen. 

Készültök konyhával az olimpiára, vagy azt eszitek majd, amit ott kaptok? 

Én úgy tudom, hogy kint nagyon sok fajta étel lesz, és odafigyelnek majd arra, hogy jókat tudjunk enni, és ne csak Japán ételek legyenek. 

Én szerencsére nagyon szeretem a keleti ételeket is, úgyhogy nekem ezzel biztos, hogy nem lesz problémám. De szerintem a Magyar- és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is oda fog erre figyelni, hogy senkinek ne legyen ebből kellemetlensége. 

Köszönjük az interjút Kata, eredményes felkészülést, és nagyon sok sikert kívánunk Neked a tokiói olimpiára!

Keresés