Te mennyit tudsz a C-vitaminról?

Manapság már mindenki hallott a vitaminokról és tudja, hogy a hiányuk betegségekhez vezetnek. Azonban nem volt ez mindig így sőt, a legtöbb vitamint csak az elmúlt száz évben fedezte fel az emberiség.
Manapság már mindenki hallott a vitaminokról és tudja, hogy a hiányuk betegségekhez vezetnek. Azonban nem volt ez mindig így sőt, a legtöbb vitamint csak az elmúlt száz évben fedezte fel az emberiség.
A C-vitamin hiány esetén kialakuló skorbutot már az ókorban is ismerték. A betegség ízületi fájdalmat, bőr-és fogínyvérzést, ínysorvadást, fekélyeket, gyengeséget, kimerülést és súlyos esetben halált okozott. Gyakran alakult ki olyan élethelyzetekben, amikor hosszú ideig egyoldalúan táplálkoztak az emberek (pl.: hajózás közben vagy háborúk alatt).

A nagy felfedezők, mint Kolumbusz vagy Vasco de Gama sok matrózt vesztettek a skorbut miatt és éppen ezért „tengeri pestisnek” nevezték a betegséget. Idővel azonban rájöttek, hogy friss zöldségek, gyümölcsök vagy azok kivonatából készült ételek fogyasztásával a betegség megelőzhető. Több hajón is kötelező volt a napi 3 kanál citromlé fogyasztása. Miután biztosan rájöttek, hogy a skorbut kialakulásának oka a zöldségek és gyümölcsök hiánya, már bátran hajózhattak körbe a világon, hiszen nem kellett tartani a tengeri pestistől.
Miért különleges a C-vitamin
A C-vitamint az emlősök többsége képes önmagától előállítani. Valami oknál fogva az emberekből, és néhány egyéb fajból (tengerimalacok, főemlősök, bizonyos denevérek) hiányzik egy, az előállításhoz szükséges enzim, így kizárólag külső forrásból, táplálkozás útján tudjuk bevinni ezt az értékes anyagot. Ezért nevezzük a C-vitamint esszenciális, vagy másnéven nélkülözhetetlen vitaminnak.
A C-vitamin tulajdonságai
A C-vitamin a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Ennek azért van nagy jelentőségé, mert a zsíroldékony vitaminokkal (A, D, E, K) szemben ez nem képes igazából raktározódni, így folyamatos utánpótlásra van szükség belőle. Még a legtöbb C-vitamint fogyasztó ember „raktárai” is kiürülnek 4-6 hét alatt, ha nem visz be C-vitamint.
Fontos megjegyezni, hogy magas hőmérséklet, fény és oxigén hatására könnyedén lebomlik a C-vitamin. Ezért a sütés, a főzés és a hosszan tartó tárolás jelentős mértékben képes csökkenteni az élelmiszerek C-vitamin tartalmát. Tehát a lekvárok és a főzelékek jóval kevesebb C-vitamint tartalmaznak, mint a friss zöldségek és gyümölcsök. Szerencsére a fagyasztást jól tűri, így a frissen lefagyasztott, szobahőmérsékleten kiengedett gyümölcsök C-vitamin tartalma nem csökken jelentős mértékben.
Szent-Györgyi Albert és a C-vitamin
Ha C-vitaminról van szó, akkor minden magyarnak Szent-Györgyi Albert neve jut először eszébe. Ez így is van jól, hiszen 1937-ben orvosi és fiziológiai Nobel-díjat kapott a C-vitaminnal végzett kutatómunkájáért.
Eleinte káposztából és citromból próbálta kivonni a C-vitamint de nem járt sikerrel. Majd egyik este a felesége paprikasalátát készített neki a vacsorához, de nem akarta megenni, sem a feleségét megsérteni, így arra hivatkozva, hogy meg kell vizsgálnia van-e benne C-vitamin elvitte magával a laborba.
Meglepetésére, jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmazott és könnyen izolálható volt. Alig egy hét múlva 1,5 kg C-vitamin volt a kezében. Érdekesség, hogy amikor először izolálta csak ignóznak, magyarul „nemtudomcukornak” nevezte el (mert cukorszármazéknak tekinthető). Később átnevezték aszkorbinsavnak, ami „skorbut elleni savat” jelent.
A C-vitamin szerepe a szervezetben
A C-vitamin számos, fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben:
- Hozzájárul a normál kollagénképződéshez, ezen keresztül az erek, a csontok, a porcok és a bőr normál állapotának és működésének fenntartásához. A kollagén egy strukturális fehérje, amely fontos szerepet játszik a sejtek közötti tér felépítésében, így a csontok, porcok, izmok és a bőr épségében is. Ha szeretnél többet megtudni a kollagénről, olvasd el a „Kollagén Kisokos” c. cikkünket.
- Erős antioxidáns, részt vesz az oxidatív stresszel szembeni védekezésben, ezáltal a rákkeltő anyagok káros hatását is csökkenti.
- Fokozza az immunrendszer működését azáltal, hogy növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását.
- Hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz, valamint a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez.
- Az emésztőrendszerben segíti a vas és a kalcium felszívódását.
- Gyorsítja a sebgyógyulást és a szövetek regenerációját, továbbá elősegíti a fogíny és a fogak képződését.
- Csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a depresszió kialakulásának kockázatát.
Ezen kívül számos, a szervezetben lezajló biokémiai reakcióban vesz részt, illetve összetettsége miatt a szerepének egy része még a mai napig is tisztázatlan.
C-vitamin hiány tünetei

Bár a skorbut ma már nagyon ritka, de egyoldalú táplálkozás esetén a szervezet C-vitamin szintje hamar lecsökkenhet. Ebben az esetben növekszik a vérzékenység esélye, lassul a sebgyógyulás, vashiányos vérszegénység alakulhat ki, fáradékonyság/gyengeség és a szervezet ellenálló képességének gyengülése léphet fel.
A C-vitamin szükséglete
A hatályos NRV (ajánlott napi beviteli) érték a C-vitamin esetében 80 mg / nap felnőtteknek. A maximális napi beviteli értékét (UL) pedig 2000 mg. Fontos megjegyezni, hogy ez az összes forrásból származó C-vitaminra vonatkozik és nem kizárólag az étrend-kiegészítőkkel elfogyasztott mennyiségre.
A rendszeres, intenzív edzés nagy igénybevételnek teszi ki a szervezetet, emiatt a mikrotápanyagok igénye is nagyobb, mint az átlag emberek esetén. Ezért javasolt sportolóknak növeli a vitamin és ásványi anyagok bevitelüket, azonban az UL értéket nem érdemes meghaladni! A legtöbb sportoló többet eszik, mint az átlag emberek, így több vitamint is vesz magához, ha megfelelő körültekintéssel alakítja ki az étrendjét.
Érdekesség: a dohányzás növeli a szervezet C-vitamin szükségletét. Tanulmányok szerint naponta 35 gramm C-vitaminnal többre van szüksége a dohányosoknak a nem dohányzókkal szemben, hogy ugyanazt a plazma vitaminszintet elérjék.
Túl lehet adagolni a C-vitamint
Vízben oldódó vitamin lévén túladagolása szinte lehetetlen, mert a szervezet a vizelet segítségével egyszerűen megszabadul a feleslegtől. Ha kialakul túladagolás az általában az étrend-kiegészítők mértéktelen fogyasztása miatt van (2g/nap-ot jócskán meghaladó mennyiség esetén). Fő tünetei a hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, émelygés, hányás és fejfájás lehetnek. Ezekre a tünetekre fontos odafigyelni, ha valaki „megadózisban” szedi a C-vitamint.
C-vitamin forrásai

A C-vitamin számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Legjobb forrásai a csipkebogyó, a ribiszke, a paprika, a káposztafélék, karalábé és a déli gyümölcsök. Ne feledd, hogy a konyhai műveletek és a tárolás jelentősen képesek csökkenteni az élelmiszerek C-vitamin tartalmát.
Érdekesség: egy közepes méretű édes pirospaprika 152g C-vitamint tartalmaz, ami 195%-a felnőtt férfiak számára javasolt napi C-vitamin bevitelének.
C-vitamin kiegészítés
Habár a kutatások szerint a C-vitamin nem gyógyítja a náthát, de az biztos, hogy az alacsony C-vitamin szint növeli a fertőző megbetegedések kialakulásának kockázatát. Naponta 600mg C-vitamin kiegészítés jelentősen csökkentette ultramaratonisták esetén a verseny után kialakuló felső légúti megbetegedések számát (PMID: 8185726.).
Ez alapján logikusnak tűnhet, hogy minél több C-vitamint fogyaszt valaki annál kisebb az esélye a fertőzéseknek és annál egészségesebb lesz. Azonban a szükségesnél több C-vitamin fogyasztása már nem jár további előnyökkel, sőt! A túl magas dózisú C-vitamin kiegészítés a sportteljesítmény növelése helyett káros hatással lehet. Csökkentheti az erő növekedését, valamint lassíthatja a regenerációt. Ennek oka, hogy az edzés közben keletkező szabadgyökök szükségesek az izomzat fejlődéséhez, és a C-vitamin antioxidáns lévén pedig teljesen hatástalanítja ezeket.
Termékajánló
A NUTRI8 kínálatában számos magas C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő közül válogathatsz. Az 500 és 1000mg-os C-vitamin tablettánkat csipkebogyó kivonattal egészítettük ki. A N8 LIFE Collagen adagonként 90 mg hozzáadott C-vitamint tartalmaz, a bőr, a porcok, a haj és a köröm egészségéért.