Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Vitaminok és ásványi anyagok I. rész - Mit kell tudni a vitaminokról általában?

Vitaminok és ásványi anyagok I. rész - Mit kell tudni a vitaminokról általában?

 

A megfelelő vitaminpótlás kérdésköre régóta játszik fontos szerepet a sportolók életében. A nem megfelelően kiegyensúlyozott étrend, amelynek túlnyomó része feldolgozott élelmiszerekből származik, nem képes fedezni a sportolók vitaminszükségletét. Következő cikksorozatunk ezzel a témával foglalkozik. Először egy általános ismertetést tartunk a vitaminokkal kapcsolatban, majd külön-külön is értékeljük őket egészségügyi és sportszakmai szemmel.

 

A vitaminokról általánosságban

 

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek bár energiát nem szolgáltatnak a szervezet számára, mégis nélkülözhetetlenek (esszenciálisak) annak normál működéséhez. A legtöbb vitamint testünk nem képes előállítani, így külső forrásból (táplálékokkal) kell bevinni.  Számos különböző szerepet játszanak: elengedhetetlenek az enzimek működéséhez, a növekedéshez, az immunvédekezéshez, bizonyos sejtek/szövetek szintéziséhez, az energiaképződéséhez és még rengeteg más folyamathoz, amely nélkül az emberi élet elképzelhetetlen lenne. Kémiai, fizikai és biológiai tulajdonságaik alapján különbözőképpen csoportosíthatjuk őket. Legismeretesebb az oldhatóság alapján.

  • Vízben oldódó: C-vitamin és a B-vitamin család tagjai
  • Zsírban oldódó: D-, E-, K-, A-vitaminok (A „DEKA” mozaikszó segítségével könnyen megjegyezhető)

Ezt a két csoportot mindenképpen érdemes elkülöníteni, hiszen ezen a tulajdonságuk sok tényezőt befolyásol. A zsírban oldódó vitaminokat a testünk képes saját zsírraktáraiban tárolni, így elégtelen bevitel esetén hiányuk csak lassan alakul ki. Ezzel szemben a vízben oldódó vitaminokat csak nagyon kis mennyiségben képes a szervezet raktározni. Ez nem azt jelenti, hogy ha egy nap nem jutunk C-vitaminhoz, akkor máris skorbutosok (C-vitaminhiány okozta betegség) leszünk, de ezek a raktárak csak hetekig képesek megfelelően ellátni szervezetünket. Számtalan további módon csoportosíthatók (fénnyel és hővel szembeni tűrőképesség, biológiai szerep, felszívódás, forrás), de ezekre a tulajdonságokra majd egyesével kitérünk a többi írásunkban, amikor egy-egy vitaminnal külön-külön is foglalkozunk.

 

Vitaminszükséglet

 

Ahogy minden ember más és más, úgy a vitaminszükségletünk sem egyforma. Befolyásolja az egyén életkora, neme, testtömege, életvitele, fizikai aktivitási szintje, táplálkozási szokásai, betegségei. Köztudott tény, hogy a profi sportolók vitaminszükséglete több, mint az átlag embereké. Ez azonban nem azt jelenti, hogy aki rendszeresen sportol, annak a normál vitaminszükséglet sokszorosát kell elfogyasztania, ugyanis nem csak a vitaminhiány, de azok túlfogyasztása is káros lehet. Vegyük például a C-vitamint, antioxidánsként hatástalanítja az ártalmas szabadgyököket, de túlzott mértékben fogyasztva prooxidánsként növeli az oxidatív stresszt, és az arra hajlamos egyéneknél bizonyos típusú vesekő kialakulását eredményezheti. Jó segítséget nyújtanak az egészségügyi szervezetek által kiadott táblázatok, amelyek tartalmazzák egy-egy vitamin maximális beviteli értékét, amelyet a klinikai vizsgálatok alapján még biztonságosnak ítéltek meg.

Általánosságban elmondható, hogy a megfelelően kiegyensúlyozott étrend fedezi a normál vitaminszükségleteket, azonban emelt igények (pl.: aktív sportolás), speciális élethelyzetek (pl.: betegség, vírusos időszak) és bizonyos étrendek (pl.: vegán) esetén szükséges lehet a pótlásuk, amit körültekintően kell kivitelezni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Ásványi anyagok és nyomelemek Vitaminok

Keresés