Vitaminok és ásványi anyagok II. rész – C-vitamin

Előző cikkünkben általánosságban olvashattatok a vitaminokról. Mostantól egyesével fogjuk ismertetni az egyes vitaminok és ásványi anyagok tulajdonságait és élettani hatásait. Elsőként az egyik legismertebb vitaminnal, a C-vitaminnal foglalkozunk.
A C-vitamin tulajdonságai
A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ami azért fontos, mert a zsírban oldódó társaival szemben nem képes raktározódni a szervezetben. Magas hő hatására könnyedén lebomlik, ezért a hosszan tartó főzés jelentősen csökkenti ételeink C-vitamintartalmát. Válasszunk kíméletesebb ételkészítési eljárást, például párolást vagy gőzölést, így kevesebb lesz a veszteség.
Élettani szerepe
Számos szerepet tölt be az emberi szervezetben, de az évek során sok tévhit is elterjedt vele kapcsolatban. Legfontosabb funkciói közül kiemelünk párat:
- Szükséges a kollagén előállításához. A kollagén egy strukturális fehérje, amely fontos szerepet játszik a sejtek közötti tér felépítésében, így a csontok, porcok, izmok és a bőr épségében.
- Erős antioxidáns, amely védi a szervezetet az oxidációs folyamatok közben (pl.: edzés) keletkezett szabadgyököktől. Ezáltal a rákkeltő anyagok káros hatását is csökkenti. (Dohányosoknak több C-vitamin bevitele ajánlott!)
- Fokozza az immunrendszer működését azáltal, hogy növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását.
- Segíti a vas felszívódását.
- Hozzájárul a fogak és a fogíny épségének megőrzéséhez.
- Segíti a sebek gyógyulását.
- Segíti a koleszterinszint csökkentését.
Szükséglete
A C-vitaminszükségletet számos tényező befolyásolja (pl.: nem, életkor). Vannak olyan élethelyzetek és betegségek amikor szükséglete megnövekszik, ilyen például a terhesség/szoptatás, erős fizikai megterhelés, stressz, dohányzás vagy fogamzásgátló rendszeres szedése. Azonban mielőtt nagy mennyiségű C-vitaminkiegészítésbe kezdene bárki, fontos egyeztetni egy szakértővel! Szükségletét a különböző szervezetek kb. 60 és 100mg/nap közé teszik.
Hiánya
A C-vitamin hiánya esetén növekszik a vérzékenység esélye, lassul a sebgyógyulás, vashiányos vérszegénység alakulhat ki, fáradékonyság/gyengeség és a szervezet ellenálló képességének gyengülése léphet fel. Súlyos esetben skorbut alakul ki. A skorbut egy nagyon régóta ismert betegség. Már az ókorban is leírták, de a legnagyobb figyelmet a nagy földrajzi felfedezések korában kapta. A hajósok hónapokig egyoldalúan táplálkoztak és így könnyen felütötte a fejét a betegség. „Tengeri pestisnek” is nevezték. Persze ekkor még nem tudták, hogy a C-vitamin hiánya okozza, de rájöttek, hogy savanyú káposzta és citrusfélék fogyasztásával megelőzhető a betegség.
Forrásai
Számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható ez a vitamin. Különösen magas a citrusfélék, a kiwi, a csipkebogyó, a pirospaprika, a brokkoli és a papaya C-vitamin tartalma.
Tudtad?
- Sok állattal szemben az emberi szervezet nem képes a C-vitamin előállítására, így mindenképpen külső forrásból (táplálkozás útján) kell bevinnünk. Azonban az állatvilágban is található néhány faj, amely hozzánk hasonlóan nem képes erre. Ide tartoznak a főemlősök, a tengerimalacok, bizonyos denevérek és madárfajok, valamint néhány hüllő, hal és rovar fajta.
- Szent-Györgyi Albert (magyar tudós) a C-vitamin felfedezőjeként orvosi és fiziológiai Nobel-díjat kapott. Neki sikerült először nagy mennyiségű C-vitamint izolálnia és előállítani paprikából.
- Habár a C-vitamin rosszul tűri a hőkezelést, a hidegnek sokkal jobban ellenáll. Gyorsfagyasztással viszonylag alacsony szinten tartható a veszteség, de még így is számolni kell vele.
- A C-vitamin fokozza az immunrendszer működését, de nem gyógyítja a náthát!